tisdag 7 december 2010

Kambodja

Jag tror det handlar om en arrangörsmiss. På en festival ska man ju ha kul. Också kommer man ditt och blir nedtrampad och dör istället. Kan man inte ta in så många människor så får man ju säga stopp, vi kan tyvärr inte ta in fler. Sen undrar jag också hur det kan uppstå sådan panik?

61 000 000 000

Man får ju tänka efter lite. Vad menas med 61 000 000 000? Jag tror att det handlar om hur hur många liter snö det faller på ett år.

fredag 19 november 2010

Mona Sahlin

Jag tror att hon tackade för sig pga att dem hade gjort ett dåligt val. Dem har höga ambitioner i Soc och efter två valförluster tror jag inte att det var mer än rätt att byta. Mona har inte haft den ledarskapet som t.ex. Göran Persson hade. Jag tror hon förstår att hon kanske ska lämna över till någon annan. För efter ett sådant val tror jag att det behövs förändringar. Hon vill som alla andra Socialdemokrater att det ska gå bra för dem. Vinner dem inte detta valet med henne vinner dem nog inte nästa heller.  Jag tror kanske att Thomas Bodström ska ta över. Han är den jag känner till mest och många vet ju vem han e genom fotbollen. Jag tror att han skulle vara bra för att många vet vem han är. Även ifall han bor i USA nu. Eller hur blev det med hans riksdagsplats? Sa han upp den eller sitter han kvar?

Aung San Suu Kyi

Det är helt sjukt. Att man bara kan göra så. Har dem ingen värdighet i kroppen? Att sitta fängslad i 20 år för att man sagt vad man tycker. Dessutom är det hon säger bra. Ifall hon sagt något korkat så hade jag fortfarande inte förstått det. Att man yttrar sig och får ett straff på 20 år är sjukt. Du få ett mindre straff om du dödar någon i Sverige. Hon vill bara det bästa för landet och hennes liv är förstört. Det enda man kan se positivt med det hela var att hon inte blev dödad som alla demonstranter blev.Det finns ju inte på världskartan att något sådant skulle ske i Sverige. Att det finns såna idioter i världen. Ifall jag hade skrivit så här i Burma, hade jag blivit straffad då?
Det är pinsamt. Alla vill väl förhoppningsvis att alla ska ha det bra på jorden också finns det såna här saker.

lördag 9 oktober 2010

Prao 8 Oktober

Fredag!

Dagen började i arkivet. Där skulle jag leta upp vad en dam i Sankt Olof hade betalt i hyra dem senaste åren.
Hyresvärden hade varit lite ful och hade inte skrivit in att hon hade en kontorslokal i byggnaden också. Detta satt jag med till kl 10. Sedan skulle jag upp till ännu en chef, denna gången till chefen för förhandlarna. Där satt vi  och först prata om vad dem gjorde på den avdelningen och sedan om allt möjligt. Efter detta möte gick jag tillbaka till juridiska enheten. Där skulle jag lägga papper i kuvert och sedan slicka.... Mums! Breven skulle ut till folk som skulle till nämnden tror jag. Sedan lunch. En Burger King måltid är aldrig fel. Och när man sitter där och tuggar på sina pommes får man höra att mina matvanor är helt fel. Då tänker jag hur ofta äter jag sådant här egentligen? Jag bor i Simrishamn där finns inget sådant. Jag har råkat berätta att vi har blogg så nu vet en stor del av arbetsplatsen det... tyvärr. Efter lunchen satte jag mig i ett möte om fritidsgårdar i olika bostadsområden om vad där skulle vara för regler om man hyrde lokalerna. Sedan slog klockan två och då fick ja sluta. Praon slut sorgligt men sånt är livet.

Veckan har varit mycket rolig och intressant. Tack för att jag har fått var på hyresgästföreningen. Och det största      tacket ska Lovisa min handledare ha för att hon har hjälpt och tagit hand om mig hela veckan. Tack till Rosengård och Hyresnämnden för att jag fick hälsa på.

På måndag börjar ännu en trevlig skolvecka där man säkert måste utvärdera sin prao på engelska, spanska och alla andra möjliga ämnen.

fredag 8 oktober 2010

Prao 7 Oktober 2010

Denna dag har jag suttit i möte på juridiska enheten. Ett väldigt långt möte... inte som våra möten vi har i skolan direkt. Mötet började med att vi utvärdera vecka med så lite ord som möjligt. Mötet var glatt till en början med skratt och och skämt. Sedan gick det väl utför kan man säga med heta känslor och diskussioner. Delade meningar om olika frågor. Innan mötets slut var det dags att dela ut veckans gulle-gris, vem kan det ha blivit?
Jag blev faktiskt veckans (gulle)-gris. antingen var det för att jag var prao och dem ville vara snäll mot mig eller så var jag faktiskt duktig. Tolka det hur ni vill. Efter det gick vi och åt lunch på Brogatan som är en restaurang.
Efter lunchen gick jag upp till rekryterings chefen som har hand om dem som värvar medlemmar genom att knacka dörr. Där börja vi prata om vad de gjorde på den avdelningen och sen fick jag göra ännu en webbutbildning om att värva personer. Det jobbet värkar väldigt svårt. Folk kanske alltid inte tror på en och man måste vara snabb i tanken. Webbutbildningen var en simulation på datorn där man skulle värva medlemmar. Det räcker inte bara med  att man är snäll, man kan inte ge dem en massa alternativ så att dem kan säga nej.

Dagens höjdpunkt var helt klart gulle-grisen.
Ännu en väldigt trevlig dag.

torsdag 7 oktober 2010

PRAO 6 oktober

Hyresgästföreningen.

Idag har jag varit på Rosegård och besiktat lägenheter.
Där har vi kollat på lägenheter som skall eller har börjat på att renoveras. Det var lite läskigt i början men det ordna upp sig. Först gick vi upp till en kvinna som hade fått renoverat  Den lägenheten var fin men köket var inte färdigt. Den andra lägenheten var där en svensk som bodde i (0,3% av Rosengårds befolkning är Svenskar). Han var lite handikappad men klarade sig själv ändå. Han hade fått renoverat i köket men inte i vardagsrum och sovrum. Enligt regler skall tapeter byttas efter 12 år och golv efter 25 år. Golvet i vardagsrum och sovrum var åtminstånde inte byttat sen 1982 då han flyttade in. Han hade bevarat allt fint men det skall ändå bytas. (detta är i malmö kommun, andra kommuner, andra regler). I tredje lähenheten höll dem på att renovera men var inte färdiga på långa vägar. Där var gäst wc:n bara ett rär i golvet. I fjärde lägenheten hittade vi inte något speciellt förutom småsaker. I den femte och sista lägenheten som hade blivit helt färdig renoverad hade där kommit fuktskador i väggar igen. inte bra. Förutom det var där hål i princip alla dörrar. Färdig på Rosengård.
Sen käka jag lunch på Super Falafel.
Efter lunch var det ett tre timmar långt möte som jag skulle gå till...
Blev inkastad där hastigt för ingen kunde ta han om mig. Lovisa skulle på ett annat möte och alla andra på det tre timmar långa och kanonroliga mötet. Där satt jag i en timme sedan var det rast och då kom en vis kvinna på att jag inte förstod något på mötet och blev flyttad till en dator. Där satt jag och gjorde färdigt webbutbildningen och dagen var över.

Rosengård var mycket intressant och spännande. Men jagh undrar hur folk kan leva med en sådan stank av rök i trappuppgång och lägenhet. eftermiddagen var lugn och bara tidsfördriv.
stora hela var dagen kul.

onsdag 6 oktober 2010

PRAO 5 oktober

Hyresgästföreningen.

Idag har jag suttit i hyresnämden som är en typ av domstol.
Jag har varit åhörare i två fall och det första fallet var: Hyresvärden ville slå igen en kökstrappa och sedan bygga ut köken av det utrymmet. Det ville inte en del av hyresgästerna och en dam har tagit det fallet ända till nämden. Hon ville inte stänga igen trappan. Hon ville ha kvar trappan för när hon gick ut med tvätt/sopor får hon utan den trappan gå ut på gatan isället för att komma direkt ut på gården. Efter lite om och men kom dem överens. Damen ville ha totalrenoverat badrum, nya plastmattor i hall och kök, nya skåp i köket för att han skulle få bygga ut trappan till större kök. Det gick värden med på. Det andra fallet var två undomar som ville förlänga sitt kontrakt med värden, dem menar att värden har sagt att dem kunde förlänga kontraktet om dem skötte sig och värden säger NEJ det har jag inte sagt. Isätället skulle hon (värden) anställa en vaktmästare som skulle bo i deras lägenhet. Dem har blivit ovänner och dem har inte tagit ett beslut om dem ska få bo kvar eller ifall där ska bo en vaktmästare.
Efter detta gick jag till Burger King och åt. NICE!
Efter en underbar måltid gick jag upp till till en tjej som heter Sussana, hon är kommunikatör och jobbar med kommunikation. Där satt jag och klippte ut annonser i tidningar, skrev blogg och gjorde webbutbildnig på hyresgästföreningens hemsida. Klockan fyra bar det hem.

Det var väldigt intressant att sitta i nämden, kanske inte så coolt som i filmer men ändå en god upplevelse.
eftermiddagen var väl inte så fartfylld men det gick också bra. Maten var väldigt bra idag också.

tisdag 5 oktober 2010

Prao 4 Oktober 2010

Hyresgästföreningen 2010

Idag har jag suttit ServiceDirekt som är en en typ av kundtjänst där medlemar i Hyresgästföreningen kan ringa, om dem har t.ex. problem med sin bostad eller sin hyresvärd. Där fick jag sitta och lyssna av samtal från hyresgästerna till juristerna. Och helt plötsligt ringer det från Simrishamn och Bruket. kanonkul. Där satt jag från 9:00-12:30. 12:30 lunch på China Box. Sedan fick jag lära känna Eva som är Personalchef. Hon jobbade med jämställdhet. Hur många personer av varje post som var av de olika könen. Så vi satt där och räkna en stund och sen begav jag mig till vaktmästare Per-Ola. Han visa mig lite runt i byggnaden och sedan var dagen slut.

Dagen har varit spännande och det var kul att sitta i ServiceDirekt. Hyresgäatföreningen lät inte så roligt men var ganska kul ändå. Men  lunchen var allra bäst.